2025 bliver året, da fremtidens skrotningsregler for alvor kommer på nethinden, spår Dansk Autogenbrugs formand ved dette årsskifte.

Af Søren Lundfold
Formand, Dansk Autogenbrug
Som autogenbrugere har vi mange gode grunde til at tro på et positivt 2025, om end der kan hældes en smule malurt i bægeret.
Først og fremmest mærker vi en stigende interesse for genbrugsdele, der har blotlagt et behov for en tættere dialog om kvalitet og gensidige forventninger. Den dialog tager vi gerne – såvel med værksteder som forsikringsselskaber. Udfordringen ligger nu som før i at sikre et bredt udbud og et fleksibelt marked – men også i at sikre, at det bliver en god deal for alle at bruge brugte dele. Herunder nærer vi en forhåbning om en heldig udrulning af det nye incitamentstillæg, der giver forsikringsselskaber og værksteder mulighed for at aftale sig frem til en bedre avance.
Noget af det mest spændende bliver at følge den videre proces i tilblivelsen af de nye skrotningsregler. Reglerne bliver til en EU-forordning – med direkte lovkraft i medlemslandene – og samtænker al hidtidig lovgivning knyttet til bilproduktion. Bilerne skal konstrueres mere demonteringsvenligt, der skal anvendes flere genbrugte materialer, kontrollen med eksport af udtjente køretøjer skærpes, og så bliver bilfabrikkernes producentansvar yderligere udvidet. EU-Kommissionen sendte forslaget på gaden i 2023, og midt i december var det på dagsordenen i Folketingets Europaudvalg forud for miljøministrenes ministerrådsmøde få dage senere. Den kommende forordning vil helt sikkert skærpe kravene til os, men den vil også sikre os fortsat relevans.
2025 bliver året, da Tradium – teknisk skole i Randers – udklækker det første kuld færdiguddannede miljøbehandlere. Miljøbehandleruddannelsen er resultatet af et forbilledligt samarbejde mellem skolen og Dansk Autogenbrug om at give vores medarbejdere et fagligt fundament og er et tilbud til kommende medarbejdere i branchen.
Og helt sikkert – ikke sandt? – vil 2025 bringe et nybrud, når det gælder reparationsreglerne. I første omgang henser vi til, at reparationsgrænsen for elbiler bliver forhøjet eller – hvad der ville være mest naturligt – afskaffet. Elbiler er dyrere at reparere på end fossilbiler, hvilket fører til, at et uforholdsmæssigt højt antal nyere biler bliver puffet ud over reparationsgrænsen. Det må selv den mest statskassebevidste politiker kunne se, er helt galt.
Blandt de mindre sager, vi aktuelt ser frem til en afklaring af, er, hvem der har ansvaret for totalt udbrændte elbiler, og hvem, der dermed skal bære omkostningen for affaldshåndteringen af dem. For os repræsenterer de lige nu et alvorligt miljø- og arbejdsmiljøproblem.
Malurten da?
Gennem de seneste fem år har vi oplevet en ubrudt nedgang i tilgangen af skrotbiler. Det betyder på den ene side, at der må køre et væsentligt antal ældre, mindre miljøvenlige biler rundt på de danske veje, og på den anden, at vores virksomheder mister indtjening. Dét kan mærkes.
Med tak for godt og konstruktivt samarbejde i 2024 ønsker vi hele branchen et dynamisk og fremgangsrigt 2025!
Bragt i Motormagasinet primo januar 2025.